Mobil Application Performansını İyileştirmeye Yönelik En İyi Uygulamalar ve Temel Ölçümler

Mobil uygulamalar (application), müşterilere ulaşmak için giderek daha önemli bir kanal haline geliyor, ancak mobil uygulama platformlarının ve dağıtım ağlarının yayılmış yapısı, kullanıcıları hayal kırıklığına uğratan veya daha da kötüsü rakiplere yönelten performans sorunlarına neden olabiliyor.

Sonuç olarak kuruluşların, mobil uygulama performansının yeterli düzeyde gözlemlenebilirliğini sağlayarak anlamlı ve eyleme geçirilebilir mobil uygulama performansı ölçümlerini izlemesi gerekiyor.

Müşteri açısından bakıldığında mobil cihazlar, mağazaların yeni vitrini, müşteri destek hattı ve marka ile müşterileri arasındaki tek temas noktası haline geldi. Mobil uygulamaların hem teknik hem de müşteri deneyimi açısından nasıl performans gösterdiğinin anlaşılması büyük önem taşır.

Mobil uygulama performansı nedir?

Mobil uygulama performansı, bir mobil uygulamanın teknik beklentileri ne kadar iyi karşıladığının bir ölçüsüdür. Bu, uygulamanın ne kadar hızlı yüklendiğini, cihaza ne kadar yük bindirdiğini, ne kadar depolama alanı kullanıldığını ve ne sıklıkta kilitlendiğini içerir. Kullanıcı deneyimi ve memnuniyetiyle ilgili temel performans göstergelerini (KPI’ler) ölçmek için kullanılan birçok yaygın mobil uygulama performans ölçümü vardır. Örneğin, sık sık çökmeyen ancak kullanıcının bakış açısına göre genellikle yavaş olan bir uygulama, kötü bir kullanıcı deneyimi sağlıyor demektir. Bu, iş tarafındaki KPI’lardan açıkça görülmelidir.

Mobil uygulama performansının yakından izlenmesi, mobil uygulamalar aracılığıyla müşteri etkileşimlerinin müşterilerin beklentilerini karşılamasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Mobil uygulama performansı metrikleri

Bir mobil uygulamanın performansını detaylıca değerlendirmenin, teknik performansın da ötesine geçmenin, izlenebilecek çeşitli ölçümleri vardır. En önemli KPI’lardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Kullanıcı edinimi, bir uygulamayı indiren ve yükleyen yeni kullanıcıların sayısını ölçer. Bu, ekiplerin uygulamanın yeni kullanıcılara ulaşmak için ne kadar etkili bir şekilde tanıtıldığını anlamasına yardımcı olabilir.
  • Kullanıcı etkileşimi, kullanıcıların bir uygulamayla olan etkileşim düzeyini ölçer. Uygulamada geçirilen süre, kullanıcı başına oturum sayısı ve elde tutma oranı gibi ölçümler, kullanıcıların uygulamadan değer bulup bulmadığını anlamanıza yardımcı olur.
  • Uygulama mağazası derecelendirmeleri ve incelemeleri, bir mobil uygulamanın kalitesi ve kullanılabilirliği hakkında değerli geri bildirimler sağlar. Bu metriklerin izlenmesi, iyileştirilecek alanların belirlenmesine ve uygulama mağazası arama sıralamalarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
  • Uygulama kilitlenmeleri ve hataları, kullanıcı deneyimini etkileyebilecek sorunların belirlenmesine yardımcı olur, böylece bunlar düzeltilebilir.
  • Uygulama içi satın almalar, iş stratejinizin genel etkinliğini ölçmenize yardımcı olabilir.
  • Uygulama sürümü, işletim sistemi, konum ve cihaz türü gibi kullanıcı demografik özellikleri, bir uygulamanın kullanıcıların ihtiyaçlarını ve tercihlerini daha iyi karşılayacak şekilde uyarlanmasına yardımcı olabilir.

Kuruluşlar, bu KPI’ları ve benzerlerini takip ederek mobil uygulamalarının performansına ilişkin değerli bilgiler edinebilir. Buna bağlı olarak kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve büyümeyi artırmak için veriye dayalı kararlar alabilir.

Mobil uygulama performansının izlenmesinde gözlemlenebilirlik neden önemlidir?

Gözlemlenebilirlik verileri, mobil geliştiricilere uygulamalarına ilişkin daha derin bilgiler sağladığı için mobil uygulama performansının izlenmesinde giderek daha önemli hale geliyor. Gözlemlenebilirlik verilerine örnek olarak uygulama kodu, altyapı ve ağ da dahil olmak üzere yığının farklı düzeylerinde uygulamanın davranışına ve performansına ilişkin görünürlük sağlayan ölçümler, günlükler ve izlemeler dahildir.

Mobil uygulama performansının izlenmesinde gözlemlenebilirlik verilerinin önemli olduğu bazı perspektifleri burada bulabilirsiniz.

Sorunun düzeltilmesi

Gözlemlenebilirlik verileri, performans darboğazları ve çökmeler de dahil olmak üzere mobil uygulama sorunlarını tanımlayabilir ve teşhis edebilir. Geliştiriciler, günlük verilerini analiz ederek ve kullanıcı etkileşimlerini izleyerek sorunun kaynağını belirleyebilir ve hedeflenen düzeltmeleri uygulayabilir.

Proaktif izleme

Gözlemlenebilirlik verileri, mobil uygulamaları potansiyel sorunlar ortaya çıkmadan önce proaktif olarak izlemek için kullanılabilir. Geliştiriciler hata oranları, yanıt süreleri ve ağ gecikmesi gibi ölçümleri izleyerek eğilimleri ve potansiyel sorunları belirleyebilir, böylece kritik hale gelmezler.

Verim iyileştirmesi

Gözlemlenebilirlik verileri, uygulamanın yavaş veya yoğun kaynak kullanan alanlarını belirleyerek mobil uygulama performansını optimize etmek için kullanılabilir. Geliştiriciler, performans ölçümlerini analiz ederek uygulamanın yanıt verme hızını artırabilir ve kaynak tüketimini azaltabilir.

Kapasite planlaması

Geliştiriciler, kaynak tüketimi ve performans ölçümlerindeki eğilimleri analiz ederek gelecekteki ihtiyaçları tahmin edebilir ve kapasite yükseltmeleri veya altyapı değişiklikleri için plan yapabilir.

Odaklanmış kilitlenme ve hata raporlama

Gözlemlenebilirlik verileri sayesinde mobil geliştiriciler, nereye odaklanacaklarına öncelik vermelerine yardımcı olmak için kilitlenme ve hata raporlarını bağlam içinde görebilir. Örneğin, çökmeler yalnızca işletim sisteminin birkaç yıllık bir sürümünü çalıştıran düşük kaynaklı cihazlarda meydana geliyorsa ve çökme yaşayan yalnızca az sayıda kullanıcı varsa, o zaman hatayı düzeltmek daha düşük bir öncelik olabilir.

Yükleme süresi ve ağ gecikme ölçümleri

Uygulamalar, gözlemlenebilirlik verileri aracılığıyla tespit edilebilecek yükleme süresi ve ağ gecikmesi yaşıyorsa, bunun daha fazla araştırılması gerekir. Örneğin dağıtılmış izler, bir uygulama görevinde darboğaz oluşturabilecek arka uç hizmetlerini vurgulayabilir. Bu tür bilgiler, uygulama geliştiricilerin performans sorunlarının nedenini belirlemesine ve böylece kodlarını değiştirip performansı artırmalarına yardımcı olacaktır.

Gözlemlenebilirlik verileri, geliştiricilere uygulamalarının davranışı ve performansı hakkında daha kapsamlı bir görünüm sağladığı için mobil uygulama performansının izlenmesi açısından önemlidir. Mobil geliştiriciler bu verileri analiz ederek sorunları belirleyebilir, performansı optimize edebilir ve ileriyi planlayabilir.

Mobil uygulama performansına ilişkin en başarılı örnek uygulamalar

Uygulama performansını izlemeye yönelik en başarılı örnek uygulamalar, uygulama enstrümanları ile başlar; böylece ekipler, uygulama performansını iyileştirmek için gereken tam görünürlüğü elde edebilir. Aşağıda mobil uygulama performansını optimize etmeye yönelik en iyi uygulamalar yer almaktadır.

Kullanıcı deneyimine öncelik verin

Sonuçta mobil uygulamanızın başarısı kullanıcı deneyimine bağlıdır. Performansı optimize ederek, yükleme sürelerini azaltarak ve kusursuz bir deneyim sağlayarak kullanıcı deneyimine öncelik vermek, uygulamanın elde tutulmasında ve etkileşimde iyileşmeye yol açabilir.

Ağ isteklerini en aza indirin

Uygulamanızın yaptığı ağ isteklerinin sayısını en aza indirmek, gecikmeyi azaltarak ve yükleme sürelerini iyileştirerek performansı artırabilir. Bu, dosyaların veya görüntülerin boyutunu küçülterek, önbelleğe alma kullanarak ve verileri sıkıştırarak başarılabilir. Resimleri ve videoları optimize edin. Resimler ve videolar yoğun kaynak tüketebilir ve uygulamanızın performansını yavaşlatabilir. Görüntüleri ve videoları boyutlarını küçülterek, sıkıştırma kullanarak veya yavaş yükleme tekniklerini kullanarak optimize etmek, uygulama performansını artırabilir.

Pil ömrünü optimize edin

Mobil uygulama performansı yalnızca hız ve yanıt verme hızıyla ilgili değil aynı zamanda pil ömrüyle de ilgilidir. Uygulamanızı daha az pil kullanacak şekilde optimize etmek, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve olumsuz yorumları azaltabilir. Sürekli izleme. Bir uygulamanın performansının gözlemlenebilirlik yoluyla sürekli olarak izlenmesi, sorunların belirlenmesine ve uygulamaların daha iyi performans için optimize edilmesine yardımcı olabilir.

Uçtan uca gözlemlenebilirlik ile mobil uygulama performansını optimize edin

Mobil uygulama izleme, Dynatrace gözlemlenebilirlik ve güvenlik platformunda yerel olarak yerleşiktir. Bu, mobil geliştiricilere ve uygulama ekiplerine eksiksiz mobil performans izleme olanağı sağlar; böylece uygulamaları optimize edebilir ve müşteri katılımını ve müşteriyi elde tutmayı artırabilirler. Gelişmiş kilitlenme analitiğini, sürekli topoloji haritalamasını, temel neden analizini ve ölçülebilir iş etkisini desteklemek için platformun merkezinde yer alan sektör lideri yapay zeka ile Dynatrace, mobil izlemeyi basitleştirerek mobil uygulama ekiplerinin mobil kullanıcılara yüksek kaliteli performans ve kullanıcı deneyimleri sunabilmesini sağlar.

Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X
Dynatrace ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçin!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri