+90 850 433 6392

Hibrit Bulut Altyapınız İşletmenize Nasıl Fayda Sağlıyor?

Birçok şirket, kendi şirket içi veri merkezlerine sahip. Kuruluşlar, bulutun karşılayamayacağı performans taleplerine sahip görevler için kritik eski sistemleri tutmaya devam edebiliyor. Hibrit bulut modeli, ölçeklenebilirlik ve esneklikten yararlanmaya devam ederken uygun maliyetli bir yaklaşım sunar. Bir hibrit bulut modelinin maliyet tasarruflarını ve avantajlarını anlamak, hangi iş yükleri veri merkezinize ait, hangilerini bulut ortamında tutabilirsiniz anlamanıza da yardımcı olacaktır.

Hibrit Bulut Tam Olarak Nedir?

“Hibrit bulut” teriminin birkaç farklı tanımı vardır, ancak genellikle şirket içi ve bulut kaynaklarının birlikte kullanımına verilen terimdir. Pratikte, hibrit bulut, veri merkeziniz ve genel bulut sağlayıcılarınız arasında tahsis edilmiş bir özel ağ bağlantısı ile kurulur.

Bulut Hizmetlerinin Artıları ve Eksileri

Genel bulut hizmeti, altyapınız için otomatik orkestrasyon ve yük dengeleyiciler gibi bulut hizmetleri sunarak iş yüklerinin talep üzerine kurulmasını ve çalıştırılmasını kolaylaştırır.

Özellikle yeni uygulamalar ve Kubernetes gibi yeni hizmetlerle deneyim kazanmak için bulut, bazı sistemler için daha düşük giriş maliyetleriyle birlikte size iyi bir başlangıç sağlar.

Bununla birlikte, özellikle kaynak kullanım yelpazesinin alt ucunda yer alan bulut hizmetleri çok uygun maliyetli olsa da, daha yüksek performans seviyelerinde şirket içi altyapıyı barındırmaktan çok daha pahalı olabilir.

Müşterilerimizle çalışırken, public bulut yapılarda gördüğümüz en yaygın performans sorunlarından biri, şirket içi storage array’lere göre daha yüksek performans sağlaması beklenirken, artan storage latency’ler oluyor. Bulut altyapısında, VM storage ya da object-based storage gibi çoğu depolama ürünü, network’e bağlıdır ve bu da genellikle daha yüksek latency ile sonuçlanır. Mimarlar performansı artırmak için optimizasyonlar yapabilse de bunlar genellikle daha yüksek maliyetlerle sonuçlanır.

Hibrit Bulutun Yaygın Kullanım Örnekleri

Bazı kuruluşlar şirket içi kaynaklarını kendi yönetimleri altında tutmayı seçebilir; örneğin, sanal makineleri barındırmak için VMware’i kullanmak gibi. Son yıllarda, AWS Outposts ve Azure Stack gibi public bulut sağlayıcıları, müşterilerin kendi bilgi işlem kaynaklarını korurken genel bulutun esnekliğini ve düzenlemesini sürdürmelerine olanak tanımak için bulut altyapılarının şirket içi sürümlerini oluşturdu. Ek olarak, kuruluşlar kaynaklarının çoğunu kendi veri merkezlerinde veya özel bulutlarında çalıştırabilir ve genel bulut kaynaklarını yalnızca yoğun iş döngüleri sırasında daha fazla bilgi işlem kaynağına ihtiyaç duyulduğunda “burst” durumları için kullanabilir. Bu uygulamanın iyi bir örneği, tatil sezonunda ek web sunucularına ihtiyaç duyan bir perakendecidir. Başka bir örnek olarak, felaket kurtarma için genel bulutu kullanan veya arşiv yedeklemeleri için bulut depolamadan yararlanan bir firma verilebilir.

Hibrit Bulut Güvenliğinin Önemi

BT altyapınızı koruduğunuzdan emin olmak için bulut güvenliğini anlamak da önemlidir. Veri güvenliği her zaman en önemli endişe olsa da, karışıma bir bulut platformu eklemek, saldırı için yüzey alanınızı ve potansiyel uç nokta sayısını artırır. Bu güvenlik sorunlarına karşı koruma sağlamanın birkaç yolu vardır. Dedike bir ağ bağlantısı iyi bir başlangıçtır. Ancak, hassas veriler içeren bulut depolamaya açık kamu erişimi bırakmak gibi yanlış yapılandırmalara karşı koruma sağlamak için güvenlik testleri ve araçları gerekebilir. Özellikle DevOps iş akışlarıyla birlikte otomasyon ve düzenleme, bulut kaynaklarının devreye alınmasında ve hibrit bulut stratejinizin desteklenmesinde insan hatası faktörünün en aza indirilmesine de yardımcı olabilir.

Hibrit Bulut Avantajları

Hibrit bulut çözümleri, müşterilerin şirket içi bir veri merkezinde çalışan uygulamalar için bile bulut kaynaklarından ve düzenlemeden faydalanmalarına olanak sağlayabilir.

Bir başka önemli avantajı da tamamen bulut sağlayıcınızın fiyatlandırmasının insafına kalmadığınız için maliyetlerinizin daha öngörülebilir olabilmesidir.

Hibrit bulut dağıtımının sınırlamalarına gelince, en büyük sorunlardan biri bulut dağıtımının tamamen karmaşık olmasıdır. Karmaşıklık, genellikle hem bulut sağlayıcınız hem de hattı sağlayan bir telekomünikasyon satıcısı ile etkileşim gerektiren ağ oluşturma ile başlar. Personelinizin bulut sağlayıcınız ve bulut kaynakları konusunda donanımlı bir şekilde eğitildiğinden emin olmak, hibrit bulut bilişimi için başka bir zorluktur. Eğitimli, kalifiye mühendisler edinmek, bu kadar çok danışmanın hibrit ve çoklu bulut devreye alımlarını tavsiye etmekte tereddüt etmesinin en büyük nedenidir; iki veya üç bir yana, tek bir bulutta uzman mühendis bulmak zordur.

Hibrit Bulut Yaklaşımı — Dijital Dönüşüme Giden Yol

Özel bulutunuzu, hibrit bulutunuzu ve hatta şirket içi iş yüklerinizi izlemede çeşitli zorluklar olabilir. Bulut, bazı yerel izleme çözümleri sunsa da, genellikle ağları, bölgeleri ve karmaşık yazılım yığınlarını kapsayan modern bir hibrit bulut ortamının ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmamıştır. SolarWinds Hibrit Bulut Gözlemlenebilirliği(SolarWinds Hybrid Cloud Observability) gerçek zamanlı panolar ve daha akıllı sorun giderme için makine öğrenimi içgörüleri ile ortamlarda daha derin, merkezi görünürlük sağlamak için tüm ortamlarınızı izlemek üzere tasarlanmıştır. SolarWinds Hybrid Cloud Observability ayrıca özel buluta, genel buluta ve hatta çoklu bulut ortamına devreye alma özgürlüğü sağlamaktadır.

Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X

Başlıklar

SolarWinds Ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri