+90 850 433 6392

Ağ Haritalama Nedir? BT Altyapısına Faydaları Neler?

Günümüzde tüm şirketlerin iyi işleyen bir ağa ihtiyacı var. Kesintiler, aşırı yüklemeler ve darboğazlar hem çalışanları hem de müşterileri rahatsız edebilir ve onların işlerini ve ürün kullanımını olumsuz etkileyebilir.

Bu tür sorunlar ortaya çıktığında BT yöneticilerinin durumu teşhis etmesi gerekir. Bu amaç için gerekli araçlardan biri, temel olarak ilgili altyapının genel görünümünü veren bir ağ haritasıdır. Bu tür sorunlar ortaya çıktığında BT yöneticilerinin durumu teşhis etmesi gerekir. Bu teşhis için ihtiyacınız, temel olarak altyapının genel görünümünü veren bir Ağ Haritalama Aracı olacaktır.

Ağ Haritalama nedir?

Ağ haritalama, bir BT ortamındaki cihazlar arasındaki bağlantıların resimli bir temsilini oluşturma işlemidir. Ağ haritalama, altyapıdaki tüm ağ bağlantılarının sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak için ağ yöneticileri ve diğer operasyon ekipleri tarafından kullanılır.

Ağ Haritalama Araçları ve Yazılımları nelerdir?

Ağ haritalama araçları, tüm yerel fiziksel cihazların bağlantılarını gösterir ve ilgili raporlar oluşturmak için onlardan gerçek zamanlı veriler toplar. Örneğin yazılım performansı izleyebilir, verimsizlikleri belirleyebilir, darboğazları gösterebilir ve gizli öğeleri ortaya çıkarabilir.

Geçmişte, ağ yöneticileri ağlarının görsel tasvirlerini tek bir sayfada manuel olarak çizmekteydi. Elbette bu çok zaman alan bir süreçti ve ne zaman yeni bir cihaz kurulsa ya da bir cihaz devre dışı bırakılsa BT personelinin tabloyu değiştirmesi gerekmekteydi. Ancak günümüzde ağ haritalama yazılımları, ağ topolojisini ve bağlı tüm cihazları otomatik olarak keşfedebilmektedir.

Ağ Haritalaması neden önemlidir?

Ağ haritaları ağ görselleştirmesine, cihaz izlemesine ve ağ teşhisine yardımcı olur. Şirketler genellikle ağlarından veya ağlarının içinden büyük veri dosyaları gönderir ve büyük miktarda bant genişliği tüketebilir; bu da diğer sistemlerin yavaş çalışmasına veya en kötü ihtimalle başarısız olmasına ve sistem sunucularının tamamen çökmesine neden olabilir.

Bu örnekte sistem yöneticileri, bant genişliği sorununa neden olan bilgisayarı tam olarak bulmak için bir ağ haritası kullanabilir. Yedekleme sürecinde aksaklıklar veya aşırı yük parametreleri gibi şeyleri bulmak için ağ haritalarını da kullanabilirler.

İkinci olarak, bir şirketin çok fazla veri tüketen yeni bir yazılım yüklediğini düşünün. Belki uygulamada hatalar veya başka türde hatalar vardır. Belirli bir yazılımın bulunması, ağ haritaları ile çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir.

Üçüncüsü, ağınızın kapalı olduğunu ve yerel cihazlara bağlanamadığını farz edin. Ağda hiçbir yükleme, yedekleme veya kurulumun gerçekleşmediği bir senaryo mevcut. Donanımınızın bazı özel sorunları olması nedeniyle cihazların bağlantısı kesilmiş olabilir. Ağ haritaları size sorunun hangi donanım aygıtında olduğunu gösterebilir.

Genel olarak ağ haritaları aynı zamanda uyumluluk sorunlarını gidermeye, ek BT süreçlerini otomatikleştirmeye, ağları optimize etmeye, zamandan tasarruf etmeye ve canlı trafiği, en iyi protokolleri, çalışma süresini, kesinti süresini, ağ kapsamını ve veri hacmini ilgili raporlarla birlikte tek bir kontrol panelinde görmeye yardımcı olabilir.

Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X

Başlıklar

Ağ Haritalama Araçları ile ilgili daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
Ağ Haritalama Araçları