Hizmet Talep Yönetimi (Service Request Management), BT Hizmet Yönetimi ya da bilinen İngilizce adıyla IT Service Management (ITSM) çerçevesinde, kullanıcıların BT hizmetleri ve ürünleri için talepte bulunmasını ve bu taleplerin yönetilmesini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, kullanıcıların BT departmanlarından yeni ekipman, yazılım erişimi, parola sıfırlama gibi taleplerini sistematik ve etkili bir şekilde ele almayı hedefler.
BT ekipleri çok çeşitli müşteri talepleri almaktadır. Gelen sorular uygulamalara, yazılım lisanslarına, şifre sıfırlamalara veya yeni donanımlara erişime yönelik basit sorular bile olsa Bilgi Teknolojisi Altyapı Kitaplığı (ITIL) bunları hizmet talepleri olarak sınıflandırır. Gelişen teknoloji ile birlikte hizmet talepleri sıklıkla yenilenmektedir. Bunun sonucunda BT ekipleri talepleri doğru ele alabilmek için doğru prosedürleri izlemelidir.
Hizmet talebi yönetimi olay, sorun ve değişiklik yönetimi dahil olmak üzere diğer hizmet yönetimi uygulamalarıyla ilişkilidir ancak onlardan farklıdır. Hizmet isteği yönetimi, bir kullanıcının yeni bir şey için talebini BT ekibine bildirmesini / göndermesini içerir.
Hizmet Talep Yönetimi ile ilgili sık sorulan bir soru, bunun olay, sorun ve değişiklik yönetimi dahil olmak üzere temel BT uygulamalarıyla nasıl ilişkili olduğudur. Ayrıntılara girmeden önce belirli anahtar terimleri kısaca ele almakta fayda var.
Hizmet isteği – Sağlanacak yeni bir şey için resmi bir kullanıcı isteği.
Örnek: “Yeni bir Macbook’a ihtiyacım var.”
Olay – Bir hizmetin kalitesini bozan veya düşüren ve acil müdahale gerektiren planlanmamış bir olay.
Örnek: “Web sitesi kapalı!”
Sorun – Tekrarlanan veya önlenebilir olayların altında yatan neden.
Örnek: “Bu uygulama sorunu yine karşımıza çıkıyor!”
Değişiklik – BT hizmetlerini etkileyebilecek bir şeyin eklenmesi, değiştirilmesi veya kaldırılması. Bu bir hizmet talebine bağlanabilir.
Örnek: “Veritabanını yükseltmem gerekiyor!”
BT ekiplerinin daha değerli işler sunmaya ve kuruluşun geri kalanına daha iyi olanak sağlamaya odaklanmasına yardımcı olmak için hizmet talepleri ayrı bir iş akışı olarak ele alınmalıdır. Hizmet talepleri çoğunlukla düşük risklidir ve hızlandırılabilir, hatta otomatikleştirilebilir. Örneğin, yeni bir çalışanın bir yazılım uygulamasına erişim için hizmet talebinde bulunması durumunda, bu talep önceden onaylanabilir ve otomatik olarak kabul edilebilir.
Bütün bunlar, BT ekibinin stresini azaltabileceği, zamandan tasarruf edebileceği ve aşırı karmaşık iş akışlarından kaçınabileceği anlamına gelir. Ele almanız gereken gelen değişiklik, olay ve hizmet taleplerinin çeşitliliği göz önüne alındığında, ayrı iş akışları ve kayıtlar, ekibinizin kaynaklarınızı en iyi şekilde nasıl tahsis edeceğini bulmasına olanak tanır.
Bir hizmet talebinin yakalanması ve yerine getirilmesinde bazı farklılıklar olsa da, genel hizmet kalitesini ve verimliliğini artırmak için standardizasyona odaklanmak önemlidir. Aşağıdaki süreç, ITIL tavsiyelerine dayalı basit bir istek yerine getirme sürecini temsil etmektedir. Bu, mevcut ITIL süreçlerini uyarlamak veya yenilerini tanımlamak için bir başlangıç noktası olarak kullanılabilir.
Hizmet talebinin yerine getirilmesi süreci kısaca:
–Verimlilik Artışı
Talep süreçlerinin otomasyonu ile IT ekibinin verimliliği artar.
– Kullanıcı Memnuniyeti
Taleplerin hızlı ve etkili bir şekilde karşılanması, kullanıcı memnuniyetini artırır.
– Şeffaflık ve İzlenebilirlik
Tüm talepler kayıt altına alınarak süreçlerin izlenebilirliği sağlanır.
– Standartlaştırma
Süreçlerin standardize edilmesi ile tutarlılık sağlanır.
Peki verimli bir hizmet talebi yönetimi süreci oluşturmak için ne gerekiyor? İşte dikkate almanız gereken 8 ipucu: