Uygulamanızda ya da network altyapınızda yaşanan kesintilerin zararı tahmin ettiğinizden daha büyük. Dakikaların yaratmış olduğu mali zarar binlerce dolarla nicelendirilebilir. Maddi zararının yanı sıra verimliliğe zarar verir, kurumsal imajı zedeler, alanında profesyonel yöneticilerin itibarına zarar verir. Network Operations Center sistemleri kurulu bir şekilde ortaya çıkmaktan ziyade teknolojik ilerlemeyi yansıtmak ve riski önlemek için baskı altında kademeli olarak kendi gelişimini tamamlamıştır.
NOC sistemleri kurulu bir şekilde ortaya çıkmaktan ziyade teknolojik ilerlemeyi yansıtmak ve riski önlemek için baskı altında kademeli olarak kendi gelişimini tamamlamıştır. NOC; rekabet, güvenlik açıkları, felaket durumları ve aralıksız gerçekleşen siber saldırılarla dolu bir dünyada organizasyonu ve uygulamaları çalışır durumda tutar.
NOC sisteminde yer alan kişiler; mühendisler, iş analistleri, operatörler, takım liderleri gibi çeşitlilik göstermektedir. Her bir birim, BT iş süreçlerinin pürüzsüz ilerlemesine katkıda bulunmaktadır. Network cihazları, ilişkili tüm sanal kaynaklar vb. komponentleri izler ve yönetirler. Süreçleri, protokolleri ve prosedürleri her zaman problem ortaya çıkmadan önce görebilmek için gözlemlerler.
Interconnectivity ve savunma katmanları network operasyonun temel ögeleridir. Platformlardan elde edilen öngörülerden alınan bilgileri işlemek, bütünleştirmek ve koordine etmek, yaşayan kuruluşun kararlar almasına; planlama, akıl yürütme, yanıt verme ve bir sorunu çözme yeteneğini korumasına veya iyileştirmesine yardımcı olur.
İdeal sonuç, başarısızlıkları, olayları veya tehditleri proaktif olarak ortaya çıkarmak ve bunları müşteriler ve dahili kullanıcılar farkına bile varmadan önce çözmektir. Bir NOC aşağıdakileri yönetmekten sorumlu olabilir
⦁ İşletim sistemleri
⦁ Sanallaştırma katmanları
⦁ Network ekipmanları
⦁ Güvenlik ekipmanları
⦁ Sunucu, Depolama, Yedekleme ekipmanları
⦁ 3. parti araçlar/uygulamalar/platformlar
⦁ IoT cihazları
⦁ Veritabanları
ODYA Automated NOC çeşitli araçlar tarafından oluşturulan etkinlik raporlarını denetler ve NOC, müşteri hizmetleri ve desteğindeki boşlukları bulup çözmek için müşterinin araçlarıyla bütünleşerek müşteri deneyimini koruyabilir ve besleyebilir.
NOC’un olay yönetimi yeteneği bir hiyerarşi olarak işlev görür. Teknik ekipler beceri ve deneyimlerine göre L0, L1, L2 veya L3’e atanabilir. NOC teknik danışmanı bir sorun algılarsa, uyarı türünü, önem derecesini ve diğer ilgili bilgileri kategorize eden bir çağrı ile olayın sorumluluğunu üzerine alır. Bu yaklaşım bir çözüme ulaşamazsa, olay bir sonraki aşamaya eskale edilir ve tam çözüme ulaşana kadar tekrar nükseder.
Karmaşık, kritik görevler – network sorunlarını giderme, yazılım dağıtımı ve güncellemesi, alan adı yönetimi, performans izleme ve bağlı networklerle koordinasyon gibi işlemler teknolojinin yalnızca bir parçasıdır.
İzleme sistemlerinden gelen arıza ve müşteriden gelen destek çağrılarını ilk karşılayan ve çözüm için ilgili ekiplere aktaran teknolojidir. Çağrı karşılanır, kaydedilir, yönlendirilir ve durumu takip edilir.
L1’de çözümlenemeyen, ilk defa karşılaşılan ve karmaşık sorunların yönlendirildiği, çözüme kavuşturulduğu kişi veya teknolojidir. Oluşturulan çözüm “bilinen sorun – bilinen çözüm” matrisine yerleştirilir. Çözülemeyen sorunlar L3’e yönlendirilir.
Üretici/geliştirici tarafından sağlanan desteğe ilişkin seviyedir.
İzleme sistemlerinden gelen arıza ve müşteriden gelen destek çağrılarını ilk karşılayan ve çözüm için ilgili ekiplere aktaran teknolojidir. Çağrı karşılanır, kaydedilir, yönlendirilir ve durumu takip edilir.
L1’de çözümlenemeyen, ilk defa karşılaşılan ve karmaşık sorunların yönlendirildiği, çözüme kavuşturulduğu kişi veya teknolojidir. Oluşturulan çözüm “bilinen sorun – bilinen çözüm” matrisine yerleştirilir. Çözülemeyen sorunlar L3’e yönlendirilir.
Üretici/geliştirici tarafından sağlanan desteğe ilişkin seviyedir.
NOC ekibi, network içerisinde meydana gelen sorunların yanı sıra olay yönetimi ve cihaz performansı da dahil olmak üzere pek çok performansı izlemek için ölçümler kullanır.
Network Operations Center dinamik bir yapıya sahiptir. Bu yüzden seçtiğiniz araçlar birbiri ile entegre tam performans göstermeli ve tüm süreci bir karmaşa olmaktan çıkarmalıdır.
⦁ Fiziksel, sanal ve bulut genelinde kapsamlı altyapı görünürlüğü
⦁ Gereksiz, zihin sıkıcı işleri en aza indirmek için otomasyon
⦁ Dahili ve harici sorunların hızlı bir şekilde çözülmesini sağlamak için açık çağrılar, öncelikli görevler ve atanan personel ile ilgili bilgileri dağıtmak için çağrı yönetimi
⦁ Görsel analiz, eşiklerin, alarmların ve eğilimlerin grafik gösterimi dahil olmak üzere olay raporlaması (gelecek için öngörüler oluşturmayı kolaylaştırır)
⦁ Karmaşık bir kurulum ve uzun bir öğrenme eğrisi olmadan hızla fayda sağlamak için basit bir arayüz ve dağıtım
⦁ NOC’un, kurumun ihtiyacını karşıladığından emin olmak için ölçeklenebilirlik
ODYA Teknoloji, karmaşık ve çeşitli BT ortamlarını yönetmenize, ekipler arası iş birliğini basitleştirmenize ve network olayları ve çağrılar için çözüm sürelerini hızlandırmanıza yardımcı olmak için oluşturulmuştur. Otomasyon olgunluğunun hangi seviyesinde olursanız olun, ODYA Automated NOC kısmi veya uçtan uca olay müdahalesini otomatikleştirir, iş yükünüzü azaltır, verimli NOC iş akışları elde etmenizi sağlar.