Application Dependency Mapping’e (ADM) Dair Bilmeniz Gereken Her Şey!

Envanterlerin tamamını bilmek, günümüzün hızlı BT dünyasında artık yeterli değil. Geleneksel olarak, işletmelerin nispeten basit altyapıları vardı; ancak bugün çoğu şirket, çoklu veya hibrit bulut, hipervizörler (VMware, Hyper-V vb.), container sistemleri ve mikroservisler ile karmaşık bir ortamda çalışmakta. Bu durum görünürlüğü her zamankinden daha da zorlaştırıyor. BT ortamınızın verimliliğini sürdürmesi için, işletmenizin tüm sunucu donanımına, sürümler dahil yazılım uygulamalarına, sertifikalara, patch seviyelerine, sanallaştırma ve bulut teknolojilerine ilişkin bir görünüme sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda bu cihazların ve uygulamaların birbiri ile ne hızda bağlanabildiğini ve iletişimde olabildiğini görebilmeli, bir değişikliğin diğerini nasıl etkilediğine dair bilgi sahibi olabilmelisiniz. Tam bu noktada Uygulama Bağımlılık Haritaları (Application Dependency Mapping) ya da Ağ Keşif Çözümleri (Network Discovery Tools) devreye girer!

Bu teknoloji, BT ekosisteminizde kullanılan tüm örnekleri, iletişim kanallarını, uygulamaları, ayrıca kullanılan bağlantı noktalarını, hizmetleri tanımlayabilir ve haritasını çıkarabilir. En iyi çözümler ayrıca Bulut Sağlayıcılar (ör. AWS, Azure ve GPS) üzerinde VPC’leri, Alt Ağları ve Güvenlik Gruplarını hızlı ve kolay bir şekilde tanımlayabilir.

Sezgisel bir harita üzerinde görüntülendiğinde, uygulama bağımlılıklarınızın paylaşılabilen, daha derin incelenebilen veya planlama ve sorun giderme için kullanılabilen bir görsele sahip olursunuz. Bu görseli iş stratejinizde, iş bağlamınıza göre gerçekleştirdiğiniz düzenlemelerinizde, önceliklendirdiğiniz gerçek zamanlı kritik alarmlar ve bilgiler için kullanabilirsiniz.

Bağımlılıklar Neden Önemli?

Ekosisteminizde nelere sahip olduğunuzu bilmek önemlidir ancak daha önemlisi tüm sunucularınızın ve uygulamalarınızın birbiri üzerindeki etkisini kabul etmektir. Eğer uygulamalarınız arasındaki bağlılığı görmezseniz, değişikliklerin yarattığı etkileri tahmin etmek ya da sorunların kök nedenini tespit etmek zorlaşır. Değişim etkisi analizi gibi kullanım durumları söz konusu olduğunda, uygulama bağımlılıklarına sahip olunmalıdır. Ağ veya uygulama keşfinden en iyi şekilde yararlanmak, ağdaki tüm bağımlılıkların net bir görseline sahip olmak anlamına gelir. Okunması kolay bir renk şemasıyla gösterilebilir.

Bir CMDB ile Veri Paylaşımı

Bugün şirketinizde bir Konfigürasyon Yönetimi Veritabanı (Configuration Management Database) kullanılıyor ancak sistemden daha fazla yararlanmanın yollarını arıyorsunuz. Doğru uygulama haritalama aracı ile entegrasyon, mevcut envanterinize değerli veriler ekleyebilir. Bir CMDB, sahip olduklarınızla ilgili temel bir bilgi ambarı olsa da, bağımlılıklara ve iletişimlere içgörü eklemek onu bir sonraki seviyeye taşıyabilir. SPIDYA BT Hizmet Yönetimi gibi bir CMDB ile kullanıma hazır entegrasyon, tüm varlıklarınız için tek bir referans kaynağı sağlayabilir.

Application Dependency Mapping’e

Nasıl iletişim kurduklarını ve birbirlerine bağımlı olduklarını anlamak operasyonları modernleştirir, iş birliklerini güçlendirir ve insan hatasını azaltır. Her zaman olduğu gibi, en iyi tedarikçiler entegrasyonlara uyum sağlayacaktır. Böylece CMDB’niz değişse bile ihtiyacınız olan esnekliği koruyabilirsiniz.

Agent mı Agentless mı?

Birçok uygulama haritalama çözümü keşif için agentları kullanır ve bunu daha iyi doğruluk veya satın alınabilirlik iddiasıyla tercih eder, ancak iş keşfetmeye geldiğinde agentlar külfetli ve karmaşık bir çözümdür.

  • İlk olarak, her yere ajanlar yerleştirmeniz gerekir, aksi takdirde haritanızda boşluklar olma ve kapsamlı görünürlüğü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
  • İkincisi, ajan kullanılması, neyi izlediğinizi önceden bilmeniz gerektiği anlamına gelir. İnsan bilgisine dayandıkları için, ajan tabanlı çözümleri alternatiflere göre daha az güvenilir hale getirir.
  • Ajanların maliyeti, paket parçalarından ve diğer donanımlardan daha ucuz olabilir, ancak piyasada başka seçenekler de vardır.

Tam tersi, trafik datalarının kullanımı daha doğrudur ve lightweight keşif yöntemidir. Hem devreye alım sürecini hem de değer elde etme süresini hızlandırır. Ağ trafiği gerçek zamanlı tanımlanır, bağımlılıklar ve değişiklikler hakkında anında fikir verir. Bu veriler ayrıca önceden var olan geliştirici tasarımlarından veya ağ planlarından bağımsızdır, bu nedenle beklenmedik bağlantılar ve bağımlılıklar, birden fazla hop mesafesinde olsalar bile bulunabilir. Herhangi bir donanım veya ajan gerektirmeden, trafik verilerini kullanan ağ keşfi de maliyet ve bakım açısından çok daha şeffaftır.

Application Dependency Mapping’e

Uygulama bağımlılığı haritalama ile kazandığınız şey görünürlüktür. Bu nedenle görünürlük, düzenilerce use case için temel bir adımdır.

BT ekiplerine sağladığı avantajlar;

BT Varlık Yönetimi ve Dokümantasyonu

Sahip olduğunuz sunucuların ve uygulamaların yanı sıra bağımlılıkların ve iletişimlerin keşfedilmesi; alt ağların, VPC’lerin ve güvenlik gruplarının AWS’deki tanımlamalarının anlaşılmasını sağlar.

Bağlantıları anlayarak ve doğru bir harita elde ederek, ardından gelen iş etkisi konusunda gönül rahatlığıyla varlıkları emekliye ayırabilir veya birleştirebilirsiniz.

Veri Merkezi Dönüşümü ve Buluta Geçiş

Tüm ekosisteminizdeki alanlarını tanıyarak varlık gereksinimlerine öncelik vermenize imkan tanır. Tek bir uygulamanın kullanımdan kaldırılmasından tam bulut geçişlerine kadar değişik büyüklükteki operasyonlarda, değişikliği planlamak ve uygulamak için haritanızı temel olarak kullanabilir bu sayede iş açısından kritik sistemler ve hizmetlerle ilgili olarak her bir varlığın alaka düzeyini ortaya çıkarabilirsiniz.

Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği

Ortamınızdaki herhangi bir sorun için başarısızlık noktalarını belirleyebilir ve kurtarmaya giden en akıllı yolu hızla izole edebilirsiniz. Haritanız size başarısız bağlantıları, darboğazları, hizmet kesintileri için bağlamı ve ayrıca daha ayrıntılı olarak incelenmesi gereken sistemleri gösterir.

Mikro segmentasyon ve Siber Güvenlik

Bir ihlal veya kesinti durumunda etkilenecek uygulamaları, sunucuları ve sistemleri bulun ve bu olayları işleyen akıllı güvenlik ilkelerini önceden belirleyin. Bu, bir siber saldırı durumunda olay müdahalesini şansa bırakmanıza engel olur.

Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X

Başlıklar

Uygulama Bağımlılık Haritaları ve Ağ Keşif Çözümleri için bizimle iletişime geçin!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri