Discovery and Dependency Mapping (DDM) Nedir ve Neden İhtiyaç Duyarız?

CMDB, tüm süreçlerin sorunsuz ve mükemmel bir şekilde ilerlediği bir dünyada, tüm BT cihaz envanteriniz ve bu cihazlar arasındaki ilişkiler için tek gerçek kaynak olarak hareket eder. Ancak bu süreci yönetmek söylemek kadar basit değildir. Bunun nedeni, bir CMDB’yi sağlama ve sürdürmeye yönelik geleneksel yöntemin karmaşık, kullanışsız ve güncellendiği anda geçerliliğini yitirmiş olmasıdır. Modern bir CMDB’nin gereksinimlerine ayak uydurmak için otomatize edilmiş bir Discovery and Dependency Mapping çözümü şarttır.

Peki Otomatize Edilmiş DDM Ne İşe Yarar?

Otomatize edilmiş bir DDM çözümü tam olarak adından anlaşılan şeyi yapar:

  • Sanal ve fiziksel sunucular, network öğeleri, depolama platformları ve diğer varlıklar gibi hibrit ortamınızdaki altyapınızı ve bağımlılıkları otomatik olarak keşfeder.

  • Bu varlıklar arasındaki ilişkileri, bağlantıları ve ayrıca uygulamalarınızın altyapınız üzerindeki bağımlılıklarını keşfeder.

  • Bir DDM çözümü, temel uygulamalarınızın, iş hizmetlerinizdeki birçok bileşenin ve bunların ilgili sistemlerinin net ve birbirine bağlı bir resmini oluşturur.

Örneğin, 10 farklı sunucuda çalışan 20 farklı servis kullanan bir uygulamayı ele alalım. Bu uygulamanın çalışması belirli sanal sunuculara, switch’lere, loadbalancer’lara ve depolama platformlarına bağlıdır. DDM, bu birbirine bağlı ilişkilerin başka türlü görülmesi zor olan görünürlüğünü sağlar.

Bir şirket, bir varlığı değiştirmenin birden çok iş hizmeti üzerinde dalgalanma etkisini ve olası olumsuz sonuçlarını daha iyi anlarken, hizmeti iyileştirme fırsatlarını belirlemek için cihaz, hizmet ve bunların ilişkileri envanterini kullanabilir.

Sonuç olarak, bir DDM çözümü, uygulamaya özel topoloji görselleştirmeleri sağlayarak, değişiklik yönetimi için etki analizini hızla gerçekleştirmeyi ve olayları verimli bir şekilde yönetmeyi kolaylaştıracaktır.

Otomatize Edilmiş DDM Neden Gereklidir? Süreç Doğru İşletilmezse Nelere Sebep Olur?

Modern bir şirket o kadar çok fiziksel ve sanal varlığa sahiptir ve o kadar sık değişiklik yapar ki, doğru bir CMDB’yi manuel olarak sürdürmek imkânsız hale gelir. Her yerde bulunan sanallaştırma sorunu daha da kötüleştirir. Bu, aşağıda sıraladığımız maddelere yol açabilecek eksik veya yanlış bir tablo ile sonuçlanır:

  • Güven eksikliği: CMDB, sürekli hata veren ve güncelliğini yitirmiş durumdaysa, ekipler verilere güvenemez veya verileri karar vermek için kullanamaz. Bu durum CMDB’nin yatırım getirisini azaltır. DDM tam da bu sorunu ele alır ve CMDB yatırımınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olur.
  • Yavaş aksiyon: Bir ekip CMDB’ye güvenemezse, ihtiyaç duydukları yanıtları bulmak veya CMDB’nin verilerini kendi başlarına doğrulamak zorunda kalacak ve bu da yanıt sürelerini artıracaktır.
  • Boşa harcanan zaman ve üretkenlik: CMDB’yi manuel olarak doğrulamak için harcanan her dakika, kıdemli bir BT uzmanının şirketiniz için kar getirecek, yüksek değerli işler gerçekleştirememesine sebep olacaktır.
  • Daha fazla insan hatası: CMDB’lerini manuel varlık listeleri veya bağımlılık haritalarıyla desteklemek zorunda olan BT ekipleri, kritik öğeleri kaçırma veya varlıkları yanlış etiketleme riskiyle karşı karşıya kalır ve bu da CMDB’ye tam olarak güvenmeyi imkânsız hale getirir.
  • Bunalmış personel: Sanallaştırılmış ortamların, bulutun, IoT’nin ve diğer dinamik varlıkların yükselişi, her gün binlerce yeni varlık ve bağımlılığın oluşturulabileceği anlamına gelir ve bu da manuel olarak devam etmeyi imkânsız hale getirir.

Otomatize Edilmiş bir DDM Çözümünde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğru otomatize edilmiş DDM çözümü, geniş ölçekte daha akıllı kararlar alabilmeniz için tüm BT ortamınıza ve bunların nasıl birbirine bağlı olduğuna ilişkin eksiksiz görünürlük sağlar.

    • Altyapı ve uygulamaların ajansız otomatik keşfi: DDM’iniz, cihazlarınızda performansı azaltan ajanları dağıtmadan ve yönetmeden BT ortamınızdaki tüm bilgi işlem, ağ ve depolama varlıklarını hızlı bir şekilde keşfedebilmelidir.

    • Dinamik mapping: DDM’iniz, her zaman güncel bilgilerle çalışabilmeniz için dinamik olmalı ve çok katmanlı ilişkileri geliştikçe izleyebilmelidir.

    • Otomatik güncellenen CMDB: DDM’iniz, CMDB’nizin doğruluğunu ve BT ortamınızın gerçekliğini yansıtmalıdır. Otomatize edilmiş bir DDM çözümü, keşif ve bağımlılık verilerini neredeyse gerçek zamanlı olarak ServiceNow, Cherwell veya yerel sistemler dahil olmak üzere tercih ettiğiniz ITSM platformuna aktaracaktır.

    Resolve Insight ile Tanışın!

    Öncü DDM çözümü olan Resolve Insights, en büyük, dinamik çok satıcılı, çok domanin’li ortamların olay ve değişiklik yönetimini otomatik bir şekilde, sürekli olarak basitleştirir.

    Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

    Facebook
    LinkedIn
    X

    Başlıklar

    DDM Teknolojisi ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin!
    Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
    İsim - Soyisim
    BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri