Instana (APM) & Turbonomic (ARM) Kombinasyonu Uygulamamıza Nasıl Fayda Sağlar?

Uygulama performansının önemi herkesin kabul ettiği bir gerçek, peki söz konusu “verimlilik” olduğunda ne düşünüyoruz? Gözlemlenebilirlik stratejinizdeki performans & verimlilik dengesi neden önemli?

Maliyetler tüm şirket stratejiniz için çok kritik bir öneme sahip. Bir projenin ya da tüm şirketin başarısını tanımlayabilir. Peki yüksek performans ne pahasına önemlidir? 

Gözlemlenebilirlik çözümlerini devreye almanın en önemli amacı, uygulamaların güvenilirliğini, performansını ve kullanılabilirliğini iyileştirmektir. Peki iyi bir performans sağlamak için altyapıyı gereğinden fazla kullanmadığımızı garanti edebilir miyiz?

Gözlemlenebilirliği kullanarak sorunların kök nedenini bulabiliriz, ancak uygulama performansını iyileştirmek için tam olarak hangi altyapı bileşenini genişletmemiz gerektiğini nasıl belirleyebiliriz? Bunu yapmak için altyapı değişikliklerini nasıl otomatik hale getirebiliriz?

Bu sorular, hem verimlilik ile performansın nasıl takip edileceğine dair bir fikir verir hem de ekiplere ve şirketlere BT altyapısını verimli bir şekilde kullanan çözümleri nasıl kullanacakları konusunda katkıda bulunur. 

Bu soruların cevaplarına bir örnek ile ulaşabiliriz. Örneklendirmek için bir uygulama performans yönetimi aracına (APM) ve bir Uygulama Kaynak Yönetimi aracına (ARM) ihtiyacımız var. APM çözümü olarak IBM Instana ve ARM çözümü olarak IBM Turbonomic bize bu senaryoda eşlik edecek.

APM çözümü, darboğazları ve performans sorunlarını belirleyecek, SLO’yu tanımlayacak ve benzer işlemlere devam edecek.

ARM, altyapı kullanımını, cloud hizmet sağlayıcı fiyatlarının karşılaştırılmasını belirleyecek.

Aşağıdaki ekran görüntüsü, APM üzerinde uygulama performansını göstermektedir. Gecikme, hata oranı ve trafik gibi performans metriklerinin iyi durumda olduğunu görebiliriz.

Instana & Turbonomic Kombinasyonu

SLO’nun karşılanıp karşılanmadığını görmek için daha derine inelim (bu nedenle SLO’ları belirlemek gerçekten önemlidir.)

Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi SLO’lar da iyi ancak grafiklerde bir zirveye ulaştığımızı ve sorunu tanımlamak önemlidir.

Instana & Turbonomic Kombinasyonu

Instana Analytics’te gezinerek tam olarak ne zaman gerçekleştiğini belirleyebiliriz:

Instana & Turbonomic Kombinasyonu

Belirli bir işlemin derinliklerine inerek, sorunun nerede olduğunu görebiliriz.

Instana’yı kullanarak tam olarak spesifik bir sunucuda devam eden bir sorgu olan performans sorununu belirledik. Peki kaynak sorunu belirleyebildiğimizi söyleyebilir miyiz? Henüz değil. 

Kaynak sorunu belirleyebilmemiz için ihtiyacımız olan çözüm ARM. Turbonomic bize iki önemli noktayı belirlememiz konusunda yardımcı olacak; uygulama tarafında kullanılan BT kaynaklarının verimliliği ve uygulamanın performansını geliştirmek için BT kaynaklarını ölçeklendirme.

Görselde;

Application Perspective -> Business Application ile,

Endpoints -> Business Transactions ile,

Service -> service ile

Süreçler -> application component ile ilişkilendirilmiştir:

Instana & Turbonomic Kombinasyonu

Aynı uygulamayı şimdi Turbonomic’te görelim. Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi, Business Application aracılığıyla veri merkezleri ve altyapı bileşenleri, verimlilik açısından bileşenlerin durumunu sarı, yeşil ve kırmızı olarak gösterir ve solda Turbonomic tarafından oluşturulan topolojiye sahip oluruz. Sağda, bazı bekleyen işlemleri görebiliriz:

Instana & Turbonomic Kombinasyonu

Bekleyen aksiyonlara tıkladığınızda, altyapıdaki olası iyileştirmelerin tam listesini (29 aksiyon) göreceğiz. Bu aksiyonlar, yalnızca bu uygulama için 129 Gb vmem ve 20 vCPU’dan tasarruf etmeye yardımcı olacak. Otomatik olarak değiştirilebilecek aksiyonları kabul edersek, aynı performansa sahip ancak daha az BT kaynağı kullanan bir uygulamamız olur.

Instana & Turbonomic Kombinasyonu

Performans iyileştirmeleriyle ilgili olarak Turbonomic, aşağıdaki görselde de görebileceğimiz gibi bazı aksiyonlar da önerdi. Turbonomic, SLO’nun ne zaman ihlal edildiğini karşılaştırmak ve kontrol etmek için Instana’dan SLO’yu da alır.

Instana & Turbonomic Kombinasyonu

Instana ve Turbonomic’in bir arada kullanımı yalnızca performansla ilgili değil, aynı zamanda verimlilikle ilgili Gözlemlenebilirlik stratejilerini tanımlamanıza yardımcı olur. Yüksek performanslı ve verimli çözümler sunmanıza olanak tanır.

Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X

Başlıklar

ODYA Teknoloji olarak Instana APM ve Turbonomic ARM ile Gözlemlenebilirlik hedeflerinize ulaşmanızda destek olalım!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri