Parola Yönetiminin 20 En iyi Uygulama Örneği

Çalışanların bilgisayarlara ve çevrimiçi araçlara giriş yapmaları için parolaları vardır. BT yöneticilerinin kendilerine özel ayrıcalıklar sağlayan parolaları vardır. Ayrıca veritabanları ve uygulamalar gibi kurumsal sistemlerde programları çalıştırmak ve bilgi paylaşmak için de parolalar bulunur. Bir bilgisayar korsanının BT ekipleri tarafından “ayrıcalıklı kimlik bilgileri” olarak bilinen bir parolayı ele geçirdiğini düşünün, bu durum tüm kuruluşunuzu riske atabilir.

Parola ya da şifre yönetiminden en verimli şekilde faydalanmak kuruluşunuzu korumak için çok önemlidir. Ticari kimlik bilgileri ele geçirildiğinde, saldırganlar gizli bilgilere erişebilir ve BT sistemleri üzerinde kontrol sahibi olabilir, bu da tüm kuruluşunuzu riske atabilir.

Çevrimiçi hesapların ve hizmetlerin çoğalması, parolayla ilgili ihlal riskini artırmaktadır. Parolalar kimlik avına, kimlik bilgisi doldurmaya, kaba kuvvete ve sözlük saldırılarına karşı hassastır. Gelişmiş bilgisayar korsanlığı ve kuantum bilişimin yükselişi, parola korumalı sistemlerin güvenliği konusunda benzeri görülmemiş zorluklara neden oluyor.

Parolalar aynı zamanda kullanıcılar için de sakıncalıdır. Kullanıcılar genellikle karmaşık parola oluşturmak ve hatırlamakta zorluk çekerler; bu da farklı hesaplara tanımlı şifrelerin tekrar tekrar kullanılması, şifrelerin güvenli olmayan yerlerde saklanması ve parolaların bir gizliliği olmayan yerlere yazılması gibi zayıf parola saklama uygulamalarına yol açar.

Kuruluşlarda, parola yönetimi görevlerini iş kullanıcılarına vermek, onların omuzlarına pek çok sorumluluk yüklemektedir. BT operasyonları ve güvenlik ekipleri, birçok en iyi şifre yönetimi uygulamasını merkezileştirerek ve otomatikleştirerek bu yükü ortadan kaldırabilir.

Kullanıcılarınızı ve kuruluşunuzu korumak için uygulayabileceğiniz en iyi 20 parola yönetimi uygulamasını aşağıda bulabilirsiniz.

Delinea

1. Parola yönetimini merkezileştirin

Parola yönetimini BT ekibinin sorumluluğunda merkezileştirerek tutarlı parola politikaları uygulayabilir ve bu politikaların takip edilmesini sağlayacak gözetime sahip olabilirsiniz. Merkezi şifre yönetimi, parolaların güvenlik gereksinimlerini karşılamasını sağlar ve denetlenebilir olmasını sağlar.

2. Parolaları güvenli bir kasada saklayın

Parolaları saklamak için excel tablolarına ya da -daha tehlikelisi- yapışkan notlara güvenen kullanıcıların güvenliği kolaylıkla tehlikeye girebilir. Parolaları nasıl saklayacaklarının kararını kullanıcılara bırakmak yerine, onlara erişmesi kolay bir çözüm sunun. Merkezi parola yönetimi programınızın bir parçası olarak ilk adımınız, tüm parolaların saklanacağı şifreli bir şifre kasası oluşturmak olmalıdır.

Kişisel şifre yönetimi veya küçük işletmeler için saygın bir şifre yöneticisinden yararlanmak, en iyi şifre yönetimi uygulamalarının temel taşıdır. Bu araçlar, hesaplarınızın her biri için karmaşık, benzersiz şifreler oluşturup saklayarak yetkisiz erişim riskini önemli ölçüde azaltır.

Daha büyük işletmeler ve kuruluşlar için, Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi (PAM) yalnızca güçlü parolaları uygulamak ve depolamakla kalmaz, aynı zamanda kimlik bilgilerinin yalnızca kullanıcıların ihtiyaç duyduğu anda ihtiyaç duyduğu erişimi sağlaması için güçlü erişim kontrollerine de olanak tanır.

3. Parolaları tarayıcılarda saklamaktan kaçının

Tarayıcılar şifre yönetimi için tasarlanmamıştır; ne yazık ki birçok tarayıcıda güvenlik prosedürleri varsayılan olarak devre dışıdır. Tarayıcı tabanlı parola depolama, özel çözümlerle karşılaştırıldığında güvenlik ve üretkenlik özelliklerinden yoksundur. Parolaları bir tarayıcıda saklamak risklidir; çünkü bir cihazın çalınması veya tarayıcının siber saldırılar, kötü amaçlı yazılımlar veya kötü amaçlı uzantılar yoluyla ele geçirilmesi durumunda parolalar kolayca geri alınabilir.

Kuruluşunuz kullanıcıların parolalarını depolamak için tarayıcıyı kullanmalarına izin veriyorsa, tasarım gereği güvenli bir yaklaşım uygulayın ve tarayıcının şifre güvenliği özelliklerini etkinleştirin. Daha da iyisi, kurumsal şifre yöneticileri ve PAM çözümleri, web siteleri ve web uygulamaları için kimlik bilgilerini yöneten tarayıcı uzantılarına sahiptir. Daha sonra kullanıcılar, merkezi, güvenli parola kasasını atlamadan kimlik bilgilerini kaydedebilir, yönetebilir ve otomatik olarak doldurabilir. Tarayıcılar ve PAM çözümleri arasındaki entegrasyon, parolaların arka planda taşınmasına yardımcı olur ve kullanıcıların parola seçme ihtiyacını azaltır, bu da parolanın yeniden kullanımını azaltır.

4. Ana şifrenize ekstra güvenlik ekleyin

Kurumsal şifre kasanızın yöneticisinin çok büyük sorumluluğu vardır. Kasa yönetimi için kullandıkları parolanın son derece güvenli bir yerde tutulduğundan ve ek kimlik doğrulama katmanlarıyla yönetildiğinden emin olun. Kişisel şifre yöneticileri, küçük işletme şifre yöneticileri ve PAM çözümleri için, saldırganların güvenliği aşmasını zorlaştırmak amacıyla ana şifrenizde en azından Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamanın etkinleştirildiğinden emin olun. Ayrıca coğrafi sınırlama ve ek onay katmanları da uygulamak isteyebilirsiniz.

5. Olağanüstü durum kurtarmaya hazırlanın

Acil durum senaryolarında siber dayanıklılığı sağlamak için veritabanı yansıtma, coğrafi çoğaltma ve cam kırma erişimi gibi en iyi uygulamaları uygulamak isteyeceksiniz. Bu şekilde kullanıcılar iş sürekliliği için parolalara erişmeye devam edebilecek. İşletmenizin her zaman ihtiyacınız olan erişime sahip olmasını sağlamak için yüksek kullanılabilirlik sunan güçlü bir parola yöneticisi veya PAM çözümü seçin.

6. Parolalara erişimi kısıtlayın

Yalnızca onaylı kişilerin parolalara erişimi olmalıdır. Bu kişiler çalışanlar, yükleniciler, satıcılar veya ortaklar olabilir. Parolalar asla onları kullanma yetkisi olmayan kişilerle paylaşılmamalıdır. Kurumsal parola yöneticileri ve PAM çözümleri, parolaları açıklamadan uygulamalara ve sistemlere uzaktan erişime olanak sağlayabilir. Görev tamamlandıktan sonra parola döndürülebilir, böylece parolaların açıklanma süresi minimuma indirilir ve risk azaltılır.

7. Güçlü parolalar gerektiren politikaları tanımlayın ve uygulayın

Parola veya parola cümlesinin uzunluğu ve karmaşıklığıyla ilgili en iyi uygulamaları izleyin; böylece kişilerin veya parola kırma araçlarının bunları tahmin etmesi daha zor olur. Parola uzunluğu karmaşıklıktan daha önemlidir ve bu faktörler birlikte parolayı daha güçlü kılar.

8. Parolanın yeniden kullanımını önleyin

Kuruluşunuzda kullanılan her parola benzersiz olmalıdır. Aynı parolayı asla birden fazla kişiyle ilişkilendirmeyin veya birden fazla sisteme erişim sağlamayın.

9. Parolaları yaşam döngüleri boyunca yönetin

Saklanan parolaları düzenli olarak gözden geçirin ve artık kullanmadığınız veya ihtiyaç duymadığınız parolaları kaldırın. Parola değişikliklerini belirli bir programa göre, hatta anlık olarak zorunlu kılın.

10. Şifrelerin kullanıcılar tarafından kolayca erişilebilir olduğundan emin olun

Bu parola yönetimi en iyi uygulamalarının çoğu, kullanıcı davranışının değiştirilmesini gerektirir. Kendi işini yapmaya alışkın olan insanlar, süreci çok zorlaştırırsanız değişmek istemeyeceklerdir. Parola kasanızın kullanımının kolay olduğundan ve kullanıcıların dizüstü bilgisayarlar veya mobil cihazlar kullanarak çalıştıkları her yerde ona erişebildiğinden emin olun.

11. Tek Oturum Açmayı Uygulayın

Tek Oturum Açma (SSO), kullanıcılar için parola yönetimi yükünü azaltır çünkü kullanıcılar bir kez kimlik doğrulaması yapabilir ve birden fazla uygulamaya erişmek için SSO’yu kullanabilirler. SSO, birden fazla uygulamaya erişimi yönetmeyi ve kullanıcı deneyimini basitleştirmeyi çok daha kolay hale getirirken, SSO için Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) ve Ayrıcalıklı Erişim Yönetimi gibi ek güvenlik gereksinimleri eklemek kritik öneme sahiptir; böylece bir kimlik bilgisi veya parola güvenliği ihlal edilmiş bir saldırganın erişimi sınırlıdır. Hem kimlik doğrulamanın hem de yetkilendirmenin güvenli olduğundan emin olmak için SSO her zaman PAM ile birleştirilmelidir.

12. Parola kasanızı diğer iş çözümleriyle entegre edin

BT ve güvenlik ekipleriniz için parola yönetimini kolaylaştırmak amacıyla parola yöneticiniz veya PAM çözümünüz kurumsal BT ekosisteminize entegre edilmeli ve kullanıcı kimliklerini ve sistem erişimini yöneten diğer araçlarla sorunsuz bir şekilde çalışmalıdır.

Buradaki en iyi uygulama, kullanıcıları benzersiz kimliklere bağlamak için kasanızı Active Directory veya Azure AD (Artık Entra ID) ile entegre etmektir. Ayrıca, parola sıfırlama gibi konularda yardım masası isteklerini yönlendirmek için SPIDYA Software gibi sistemlere de entegre etmek isteyebilirsiniz.

13. Parola kullanımını izleyin

Parolaların ne zaman ve ne sıklıkta kullanıldığını, kimler tarafından kullanıldığını takip edin. Bu, herhangi bir anormalliği tanımlamanıza olanak tanıyacak parola etkinliği için bir temel belirlemenize yardımcı olacaktır.

14. Beklenmedik parola kullanımını ve parolanın kötüye kullanımını tespit edin

Bu temel çizgiye sahip olduğunuzda, parola davranışının ne zaman değiştiğini görebilirsiniz. Örneğin kullanıcılar beklenmedik saatlerde veya alışılmadık cihazlardan giriş yapabilirler. Daha sonra ek güvenlik kontrolleri ekleyebilir ve gerekirse kullanıcının parola etkinliğinin potansiyel olarak kötü amaçlı olup olmadığını araştırabilirsiniz. Risk yüksekse, parolanın yetkilendirilip onaylanmadığını belirlemek için Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamayı veya incelemeleri kullanabilirsiniz.

15. Olay müdahale planınıza parola yönetimini dahil edin

Diyelim ki bir fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti veya bir siber ihlal tespit ettiniz. Kuruluştaki herkes için parola sıfırlamayı zorunlu kılmak isteyeceksiniz. Bu şekilde davetsiz misafirin daha fazla hasar vermesini engelleyebilirsiniz. Daha fazla öneri için Olay Müdahale Planı Şablonuna göz atın.

16. Parola yönetiminin en iyi uygulamalarına uygunluğu gösterin

Parola yönetimi uygulamalarınızın sektörünüzün düzenlemelerine ve NIST, PCI, HIPPA vb. veri koruma yasalarına uygun olduğundan emin olun. Olaylara müdahale eylemleri de dahil olmak üzere parola yönetimi uygulamalarınızı göstermek için raporlar alabilmek ve bunları denetçilerle paylaşabilmek isteyeceksiniz.

17. Çalışanlarınızı parola yönetimiyle ilgili en iyi uygulamalar konusunda eğitin

Kuruluşunuz içerisinde siber güvenlik farkındalığının bir parçası olarak, parola yönetimi uygulamalarını neden önemsediğinizi tüm çalışanların ve dolayısıyla kullanıcıların anlamasını sağlayın. Ayrıca benzer uygulamalarla kişisel parolalarını nasıl koruyabileceklerini de aktarmak isteyebilirsiniz. Siber güvenlik farkındalığını artırmak adına çalışanlarınıza ODYA Teknoloji’nin tecrübeli kadrosu ile eğitim aldırabilirsiniz.

18. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama ile kimlikleri doğrulayın

Parola yönetimiyle ilgili tüm en iyi uygulamaları takip etseniz bile, siber suçlular her zaman daha karmaşık bir yol üretip parola hırsızlığını gerçekleştirebiliyor. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama gibi kimlik güvencesi stratejileri, mobil cihaza tek seferlik kod gönderilmesi gibi ikinci bir doğrulama biçimi gerektirerek ekstra bir güvenlik katmanı ekler. Bu şekilde, parola kullanıcısının söylediği kişi olduğundan emin olabilirsiniz.

19. Parolalarınızı saklayın

Parola yönetimine yönelik gelişmiş en iyi uygulamalardan biri, parolaları tamamen perde arkasına koymaktır. Otomatik olarak oluşturulabilir, döndürülebilir ve izlenebilirler; hatta kullanıcı bunları asla görmez veya oluşturmaz. Bu şekilde, bir kullanıcının yanlışlıkla bir parolayı ezberlemesi, paylaşması veya birisinin onu çalma riski ortadan kalkar.

20. Kurumsal bir parola yönetimi çözümü uygulayın

Kişisel veya küçük işletmeler için güçlü bir parola yöneticisi, kişisel parolalarınızı yönetmek ve güvenliğini sağlamak için yeterli gelebilir. Ancak daha büyük işletmeler ve kuruluşlar için PAM, tüm bu en iyi şifre yönetimi uygulamalarını ve daha fazlasını içerir. PAM, şifrelerin güvenli bir şekilde yönetilmesi konusunda size gönül rahatlığı sağlar ve kullanıcılarınızın şifre yönetimi konusunda endişelenmeden işlerine odaklanabilmeleri için yükü hafifletir.

Bu postu sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X
Priviliged Access Manager çözümü hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri