Altyapı İzleme Çözümü Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kurumlar hedefleri doğrultusunda her yıl gelişiyor ve kullandıkları çözümler kendi iş süreçlerine uygun olmaktan çıkabiliyor. Böyle durumlarda yeni teknolojilere yatırım yapmak isteyen ancak doğru kararı nasıl vereceğini bilemeyen BT ekipleri için işler giderek zorlaşıyor. Konu doğru izleme çözümünün seçimi olduğunda bu karmaşıklık giderek artmaktadır. Sistem izlemenin zorlaştığını nasıl anlarız? Sistem altyapısını izlemek için en uygun araç hangisi? Hangi kriterler yol gösterici olur? Oluşturulan kriterlerin doğruluğundan nasıl emin olabiliriz? Bu noktada Altyapı İzleme Çözümü SolarWinds SAM ve NPM işinize yarayabilir.

Bir case ile durumu özetlemek gerekirse…

10.000’den fazla çalışanı bulunan perakende sektörüne ait bir kurum hedefleri doğrultusunda büyümeye devam etmektedir. Kurum genelinde sistem altyapısının planlanması, kurulması ve işletilmesinden beş kişilik BT ekipleri sorumludur. Kurum büyüdükçe çalışan sayısındaki artış ve yeni tesislerin açılması ile iş yükü artarken bir yandan da geleneksel sistem altyapısı izleme ile ilgili sorunlar kendini göstermektedir. 

Peki sistem izlemek neden giderek zorlaştı?

  • Dahili kullanıcılar kuruma ağ veya sunucu sorunlarını sıklıkla bildirmektedir 
    ancak yanıtın gecikmesi iş operasyonlarını büyük ölçüde etkiler.
  • Kurum, arızanın nedenini belirlemek için her cihazın ve uygulamanın günlüklerini analiz etse de, temel nedeni açıklığa kavuşturmak bazen uzun zaman almaktadır. Bazı durumlarda olay meydana geldikten sonra bile sebebini tespit edememektedirler. 
  • Kurumun SaaS hizmetlerini kullanımı arttıkça kullanıcılardan gelen soruların sayısı da artmaktadır. Sorunları ortaya çıktıklarında araştırmak ve izole etmek zordur. Kurum, iş genişlemesini göz önünde bulundurarak gelecekteki ağ gelişimini planlamak istiyor ancak iletişim veri hacmindeki eğilimleri yeterince analiz edememektedir. 

İzleme çözümünün gereksinimleri

Kurumun BT ekibi, izleme çözümleri arasında yapacağı seçimde dikkate alması gereken gereksinimler listesi vardı. Bazı gereklilikler basit olsa da, çalışma alanları belirli durumlarda özel değerlendirmeler gerektirmektedir. İzleme çözümlerini değerlendirirken kurumun gereksinimlerinden bazıları şunlardı:

  • Aktif/pasif cihaz izleme, durum izleme ve günlük yönetimi izleme yeteneği 
  • Tüm ağın, her düğümün trafik durumunu ve ağın gecikme durumunu izleme yeteneği 
  • CPU, bellek ve disk kaynaklarının ayrıntılı veri izlemesi ile hizmet ve süreç izleme yeteneği 
  • Bulut hizmetlerine (SaaS) giden yolu kolayca izleyebilme ve sorunların kurum içinde mi yoksa kurumun dışında mı meydana geldiğini izole edebilme yeteneği 
  • Kurumun büyümesine bağlı izleme hedeflerinin sayısının hızla artması için ürün lisanslarının uygun maliyeti
  • Yüksek kaliteli satıcı bakım desteği ve periyodik gözetim sistemi sağlık kontrolü hizmetleri
  • Kurumun tüm lokasyonlarındaki ağ, sunucu ve kablosuz cihazların tek ekrandan entegre yönetimini sağlayan harita işlevi
  • Tam yığın gözlemlenebilirlik işlevselliği
  • Trend ve korelasyon analizine dayalı olarak geleceği tahmin edebilme ve gelecekte AIOps işlevselliği ile verimli bir şekilde izleme yeteneği

Ele alınan izleme çözümlerinde fark edilen eksiklikler

  1. çözüm, ağ cihazlarının yönetim bilgi tabanlarının (MIB’ler) derlenmesiyle ilgili destek endişeleri ve operasyonel maliyet sorunlarına sahipti.
  2. çözüm için gerekli Python® ve JSON bilgisi ve bazı izleme işlevleri (özellikle ağ aygıtları için) gereksinimlerini karşılayamadı.
  3. çözüm , bulut hizmetlerine giden ağ yollarını izlemeye yönelik işlevselliğe sahip değildi.
  4. çözüm MIB’lerin derlenmesiyle ilgili maliyet sorunlarına sahipti.
  5. çözüm ise hem bütçeye uymamakta hem de yüksek operasyonel yük ortaya çıkarmaktaydı.

Kurum neden SolarWinds’i seçti?

Birçok farklı izleme çözümün özelliklerini karşılaştırdıktan sonra kurum SolarWinds’in izleme çözümünün 
gereksinimlerini karşılayabildiğini fark etti.

Çözüm herkes tarafından kolayca kullanılabilmesi ve izleme hedefleri oluşturulabilmesi gerekiyordu. Ayrıca gelecekteki altyapı tasarımı için gerekli analizi gerçekleştirebilmeleri için bulut hizmetlerine giden yolları izlemelerine ve izlenen hedeflerin trend ve korelasyon analizlerini yapmalarına da olanak tanıması gerekiyordu. 

Kurum ayrıca, sık sık değişen ürün özelliklerine sahip açık kaynaklı ürünleri ve işlerini genişletirken küçük ekiplerini korumak için zayıf destek hizmetlerine sahip üreticileri de hariç tuttu.

Kurum, SolarWinds’in doğru çözüm olduğunu ve birçok faydasını kullanıma başlar başlamaz fark etti.

Altyapı İzleme Çözümü

SolarWinds’in öne çıkan özellikleri!

Kurum, ülke çapında 700’den fazla sunucuyu ve ağ cihazını; 50’den fazla SaaS ve kurum içi uygulamayı izlemekte. 

SolarWinds kontrol paneli, ülke çapındaki tüm konumların tek bir harita üzerinde entegrasyonunu sağlar ve sorunun nedenini belirlemek, karşı önlemleri almak için haritadan detaya inerek sorunları anında kontrol eder. 

İzleme hedeflerini eklemek için özel bir bilgi gerekmediğinden, çeşitli üreticilerin ekipmanlarını kolaylıkla izleyebilirler ve sistem, gelecekteki sistem ve saha genişletmelerine kolayca uyum sağlayabilir. 

SolarWinds‘in sunduğu NetPathTM işlevi, bir konumdan SaaS hizmetine giden yolu görselleştirerek, SaaS hizmeti arızalarının erken tespit edilmesini sağlar. Aynı zamanda sorunun kurum içinde mi yoksa telekomünikasyon taşıyıcısı veya hizmet sağlayıcısıyla mı ilgili olduğunu belirlemeyi mümkün kılar. Bu tespit mevcut BT ekipleri için büyük önem taşır. çevre. NetPath ayrıca, SaaS hizmetleriyle ilgili sorunların, sorun haline gelmeden önce sıklıkla çözüldüğü için araştırılması genellikle zor olan sorunların durumunun anlaşılmasını ve geriye doğru izlenmesini mümkün kılar. 

Kurum, sistemi genişletirken veya değiştirirken artık sorunlarla ilgili kanıtları ve sayısal verileri sunabiliyor. Böylece yönetimle her zamankinden daha yapıcı bir şekilde iletişim kurabiliyorlar. 

Kurumun Bt ekibi verimli çalışmayı sağlamak için kurum içi ve bulut bilişimden oluşan hibrit bir ortamda ağları, sunucuları ve uygulamaları tek bir ekrandan izleyebileceklerinden emin. 

SolarWinds ile gelen rahatlık!

Kurumun BT müdürü yakın zamanda yaşadıkları bir olayı şu sözlerle aktardı: “E-posta ve sohbet bağlantımızı kaybetmemize neden olan bir Microsoft 365 kesintisi yaşadık. Böyle durumlarda NetPath işlevselliği rotaları izlediğinden, kontrol panelinden

NetPath’i kontrol ederek kullanıcıları hızlı bir şekilde bilgilendirebildik ve bu da sorunun sağlayıcı tarafında olduğunu gösterdi. İlk müdahale yaklaşık 10 dakikada tamamlanırken önceden ilgili ekipmanın normal olup olmadığının kontrol edilmesi ve servis sağlayıcıyla iletişime geçilmesi birkaç gün sürüyordu.” 

“Active Directory’den hizmet olarak kimlik (IDaaS) senkronizasyon uygulamasıyla ilgili sorunlar ortaya çıktığında, sorunu tanımlamak ve başarısızlığın nedenine ulaşmak için tüm günlükleri (ağ, sunucu ve uygulama) incelemek zorunda kaldık” diye devam ettiler. SolarWinds sayesinde spesifik uygulama hizmeti kesintisini bir bakışta tespit edebildik ve arızaya müdahale etmek için gereken süreyi büyük ölçüde azalttık.” 

Özetle SolarWinds, kurum için en iyi seçimdi çünkü “anlaşılması kolay ve kullanımı basitti.” 

Network Performance Monitor

  • Ağ altyapınızın sağlığı, performansı ve güvenliği konusunda görünürlük elde edin. Kesinti süresini azaltın, 
    güçlü bir ağ kullanılabilirliğine sahip olun.  
  • Ağ performansı sorunlarını ve kesintilerini hızla tespit edin, teşhis edin ve çözün. 
  • Akıllı, topolojiye duyarlı ağ uyarılarıyla asıl nedene daha hızlı ulaşın. 
  • Şirket içi, hibrit ve bulut ortamları için ağ performansı sorunlarını giderin. 
  • NetPath™ özelliğiyle, konumlarına bakılmaksızın kritik ağ yollarınızın performansıyla ilgili sorunları – şirket içi,
    bulutta veya hibrit ortamlarda – hızlı bir şekilde giderin.
  • PerfStack™ kontrol paneliyle ağ verilerinizi görsel olarak sorun gidermeyi hızlandırmak için ortak bir zaman çizelgesi elde edin. 
  • Sorun gidermeyi hızlandırmak için ağlarındaki bilgilerin gerçek zamanlı dinamik görselleştirilmesini ve korelasyonunu sağlar.  
  • Azure vNet ağ geçidi görünürlüğünü izleyerek, gelişmiş bağlantı için VPN’lerin her iki tarafının net bir resmini elde edin ve
    VPN sorunlarını giderin.
     
Altyapı İzleme Çözümü

Kolay dağıtım

Yaklaşık bir saat içinde ağınızı keşfetmeye ve izlemeye başlayın.

Altyapı İzleme Çözümü

Uçtan uca görünürlük

Karmaşık ve gelişen ağların sağlığına ve performansına ilişkin kapsamlı görünürlük

Altyapı İzleme Çözümü

Görsel kritik yol analizi

Şirket içi, bulut ve hibrit ortamlarda atlamadan atlama performansı.

Altyapı İzleme Çözümü

Çok satıcılı cihaz desteği

Önde gelen donanım satıcılarının cihazları için kutudan çıktığı gibi heterojen ağ desteği alın.

Ağ cihazından uygulamaya ve aradaki her şeye kadar görünürlük için NetFlow Traffic Analizörü (NTA), Ağ Yapılandırma Yöneticisi (NCM) ve Sunucu ve Uygulama Monitörü (SAM) ile entegrasyon. 

Ağ verilerini ortak bir zaman çizelgesinde görsel olarak ilişkilendirme. 

Ölçeklenebilirlik – Örnek başına 1 milyona kadar öğeye kadar ölçeklendirme. 

Server & Application Monitor

  • Şirket içi, hibrit ve bulut altyapısı ile iş yükleri arasındaki dengeyi yönetin.
  • Tüm araçlarda ve uygulamalarda kaynak sınırlıyken bile verimliliği optimize edin.
  • Mevcut uygulamaların, istemci/özel web uygulamalarının ve altyapının performansını ve sağlığını izleyin.
  • Yerleşik AppStack™ kontrol paneli ile uygulamaların sunucular, sanal makineler ve depolama sistemleri de dahil olmak üzere BT altyapısındaki diğer bileşenlerle nasıl bağlantılı olduğuna ilişkin bağlamsal bir görünüm elde edin.
  • SAM, etkin uygulama iletişimine dayalı olarak uygulamalar ve sunucular arasındaki ilişkileri otomatik olarak keşfeder ve paket kaybı ve gecikme gibi ağ bağlantısı istatistiklerini toplar ve sunar.
  • Ağ verileriniz genelinde anında görsel korelasyon sağlamak için ağ performansı ölçümlerini ortak bir zaman çizelgesine sürükleyip bırakarak temel nedenin belirlenmesini hızlandırın.
  • Kullanıma hazır yüzlerce rapor ve uyarı ile özel sistem performansı raporlarını ve uyarılarını planlayın ve oluşturun. İlgili olaylar, sürekli koşullar ve cihaz durumlarının karmaşık kombinasyonları için uyarıları ve raporları hızla yapılandırın. 

1.200’den fazla uygulama, sistem ve altyapı izleme şablonu. Birden fazla protokol/yaklaşımdan (REST API, WMI, SNMP, PowerShell) yararlanan 1.000’den fazla topluluk şablonu ve özel şablon oluşturma. 

Microsoft® uygulamaları, sistemleri, hiper yönetici, IaaS, PaaS ve SaaS ürünleri için kapsamlı izleme. 

Uygulamalar ve sunucular arasındaki dinamik iletişime dayalı ilişkileri görselleştirin ve eşleyin; böylece uygulamalarınızı yavaşlatan ağ sorunlarını keşfedebilirsiniz. 

Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X

Başlıklar

İzleme Çözümü ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri