SolarWinds IP Address Management ve User Device Tracker entegrasyonu bize nasıl fayda sağlar?

SolarWinds IPAM(IP Address Management)’a Giriş

SolarWinds IP Address Management modülü, ağlardaki IP adreslerini yönetmek ve DNS kayıtlarını incelemek ile görevli BT profesyonelleri için vazgeçilmez bir araçtır. IP adresi kaynaklarını planlamak, izlemek ve optimize etmek için birleşik bir platform sunar.

IP Adresi Yönetiminin Önemi

Günümüz teknolojilerinde büyüyen ağlarda çok sayıda alt ağ(subnet) yapılandırması olduğu için IP adres yönetimi bir noktada zorlaşmaktadır. Bu durum karmaşık BT ortamlarında IP adresi yönetiminin titizlikle yönetilmesinin neden kritik olduğunu vurgulamaktadır.

SolarWinds IPAM'in Temel Özellikleri

IP Adresi Takibi

SolarWinds IPAM, IP adreslerinin gerçek zamanlı takibini sağlar. IP adresi atamalarını sürekli olarak izleyerek etkin, etkin olmayan ve kullanılabilir adresleri belirlemenize yardımcı olur. Bu özellik IP adresi takibini basitleştirir ve IP çakışmalarını en aza indirir.

Alt Ağ Yönetimi

Etkin alt ağ yönetimi, IP adresi tahsisi için çok önemlidir. SolarWinds IPAM, alt ağların oluşturulması, düzenlenmesi ve silinmesi için merkezi bir kontrol paneli sunar. Ayrıca alt ağ kullanımına ilişkin bilgiler sağlayarak adres alanınızı en iyi şekilde kullanmanızı sağlar.
SolarWinds IP Address Management

IP Adresi Tahsisi

IP adresi atamalarını manuel olarak yönetmek hataya açık ve ayrıca zaman alıcı olabilir. SolarWinds IPAM, IP adresi tahsisini otomatikleştirerek cihazlara ve hizmetlere adres atamayı kolaylaştırır. Bu otomasyon insan hatalarını azaltır ve IP adresi sağlamayı hızlandırır.

DNS ve DHCP Entegrasyonu

IPAM’in DNS ve DHCP hizmetleriyle entegrasyonu ağ yönetimini kolaylaştırır. IP adresleri değiştikçe DNS kayıtlarını otomatik olarak güncelleyerek IP adresi atamaları ve ana bilgisayar adları arasında tutarlılık sağlar. Bu entegrasyon ağ güvenilirliğini artırır ve DNS yönetimini basitleştirir.

DHCP Scope Yönetimi

DNS Zone Yönetimi

Solarwinds UDT(User Device Tracker)’e Giriş

SolarWinds Kullanıcı Cihazı Takipçisi (UDT) ise ağınızla ilişkili cihazları, bağlantı noktalarını ve kullanıcıları izler. Port kullanımını ve kapasitesini analiz etmenizi, sorunlar ortaya çıkmadan önce veya anında uyarı almanızı, ağınızda cihazların nereye bağlı olduğunu bulmanızı ve kapasite analizi hakkında ayrıntılı bilgi almanızı sağlar.

UDT, onlara nelerin bağlı olduğu hakkında bilgi almak için düzenli olarak yoklar. Bu bilgilere dayanarak, bir cihazın nereye bağlandığıyla ilgili güncel ve geçmiş bilgilerin yer aldığı bir veritabanı oluşturur.

UDT, kullanıcı oturum açma etkinliği için Active Directory etki alanı denetleyicilerinin olay günlüklerini yoklar ve buna dayanarak kullanıcıların ağda bağlandığı uç noktaların güncel ve geçmiş görünümlerini sağlar. Bu, veriyi geçmişe yönelik görebileceğimiz bir dashboard üzerinde görüntülememize olanak tanır.

UDT’nin bize sundukları;

  • IPv4 ve IPv6 cihazlarını keşfedin.
  • Bir cihazın veya kullanıcının ağda nereye bağlı olduğunu hızla bulun.
  • Bir cihazın veya kullanıcının geçmişte nereye bağlandığını öğrenin.
  • Spesifik bir zaman aralığında bağlantı noktasına hangi cihazın bağlandığını öğrenin.
  • Switch için bağlantı noktası kapasitesi analizi sağlar. (hem izlenen hem de izlenmeyen bağlantı noktaları dahil olmak üzere kaç port’un kullanıldığı)
  • Bağlı cihazlar, cihaz kapasitesi ve Active Directory kullanıcıları hakkında önceden tanımlanmış raporlar oluşturun.
  • Hangi kullanıcının hangi marka cihaz kullandığını tek bir merkezi noktadan keşfedin.

IPAM + UDT ile neler yapılabilir?

SolarWinds Kullanıcı Cihazı Takipçisi (UDT) ile IP Adres Yönetimi (IPAM) entegrasyonu, IP Adresi görünümünüze User ve Switch Port Noktaları sütunlarını ekler ve kullanıcı-cihaz eşlemesi için uçtan uca IP adres – kullanıcı yönetimi sağlar. IPAM, UDT’nin kurulu olup olmadığını algılar ve sütunları otomatik olarak ekler.

IP Adres Çakışmalarını analiz edin ve önleyin!

IPAM, ağınızı aktif olarak tarar ve bir DHCP sunucusundan yinelenen herhangi bir statik IP ataması veya yinelenen IP tespit edilirse, IP Adresi Özeti sayfasındaki IP Adresi Çatışmaları widget’ında bir olay tetiklenir. IPAM ayrıca aynı ağ içinde aynı IP adresini kullanan birden fazla MAC adresinin olup olmadığını da tespit eder. IPAM, bir alt ağ içinde tek bir IP adresi için iki ayrı eşzamanlı taramadan MAC adreslerindeki farklılıkları arar. Olay bilgileri, aşağıda gösterildiği gibi çakışan IP adresini, çakışma türünü, alt ağı ve MAC adreslerini görüntüler.

Bu blog yazısını sosyal medyada paylaşın!

Facebook
LinkedIn
X

Başlıklar

SolarWinds IPAM ve UDT çözümleri ile ilgili detaylı bilgi İçin bizimle iletişime geçin!
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
İsim - Soyisim
BT Hizmet Yönetimi NOC Sistemleri